Wereldburgers

kapper1  kapper2  kapper3

Ik hoorde laatst een verhaal over een kapper in New York. Hij werkt zes dagen in de week in een hele chique kapsalon, waar hij de meest hippe kapsels aanmeet bij de ‘happy few’. Op zijn vrije zondag gaat hij met zijn schaar, kam en andere spullen de straat op om daklozen te knippen. Gratis. Zijn vriendin gaat met hem mee en vraagt aan de zwervers wat ze willen eten. De meesten reageren stomverbaasd op die vraag, want het is jaren geleden dat iemand ze heeft gevraagd wat ze zelf willen.

Deze verhalen gebeuren niet alleen ‘in Amerika’. Je hoeft je er maar voor open te stellen en je komt ze overal tegen. En in elk verhaal, groots of klein, schuilt schoonheid.

Daarom in 2015 op de site van Van Vroeger Voor Later: Wereldburgers. Kleine portretjes van uiteenlopende oude en jonge mensen van dichtbij en ver weg. Elke veertien dagen een nieuwe. Volgens de dikke Van Dale heeft het woord wereldburger twee betekenissen; ‘mens’ en ‘kosmopoliet’. De allereerste wereldburger woont in Finland, voelt zich overal thuis waar bos of woud is, en maakt zich al haar hele leven zorgen over de toekomst van de natuur. Haar verhaal lees je HIER.

2014 heeft nog veel meer bijzondere verhalen opgeleverd. Ik genoot bijvoorbeeld van het verhaal van een vriendje van mijn dochter, die na heel veel oefenen zijn zwemdiploma A haalt. Apetrots was hij! Stoer is het verhaal van mijn broer en schoonzus, die hun droom waarmaken en de heerlijkste koek en cake bakken in hun Nijmeegse bakkerij (kijk maar eens op www.vaneigendeeg.nl). De lijst van mooie verhalen is eindeloos, wat mij betreft. Daarom vind je onderaan dit bericht nog meer voorbeelden van verhalen die mij raakten dit jaar.

Ken je ten slotte het verhaal van die man die 2000 jaar geleden leefde en die zich tegen de stroom (van geweld en intolerantie) in blééf inzetten voor een mooiere wereld voor alle mensen? Ik wens je een fijne kerst en een heel mooi 2015.

Saskia

 

Op zoek naar een mooi verhaal voor de  kerstvakantie?

Fidan Ekiz documentaire ‘Veerboot naar Holland’ is een absolute aanrader. De migratie van haar moeder vanuit Turkije naar Nederland begon als een sprookje, maar hoe ging het na aankomst verder?! http://www.npo.nl/veerboot-naar-holland/POMS_S_VARA_124170

Of ga naar de bieb en leen het prachtige boek ‘Zwaluwtuin’ van Rena Potok. Een levensverhaal dat zich afspeelt in het Duitsland, de VS en Israël. Meer leestips vind je HIER.

En het boek ‘Alstublieft mevrouw’ (verhalen van dienstmeisjes) van Tialda Hoogeveen, net uit, gaat alweer haar derde druk in. Een aanrader dus! http://www.bol.com/nl/p/alstublieft-mevrouw/9200000030638463/

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *