Over de waarde van de aarde

Chester van Deudekom

44 jaar

Bunnik

Een tweede of misschien zelfs een derde ronde; veel van de spullen die mensen wegdoen kunnen eigenlijk prima nog een poosje mee. Klanten vinden bij ons in de winkel dat ene leuke kastje om zelf op te knappen, of de kopjes die het servies van oma weer compleet maken. Toen mijn compagnon Marcus en ik begonnen, wilden we er zijn voor de mensen die elke maand weer geld tekort komen. In de praktijk hebben we veel klanten uit de midden- en hogere klassen in onze winkels in Bunnik, Houten en Utrecht. Mensen die het net als wij belangrijk vinden om zuinig om te gaan met grondstoffen. We zien de afvalberg die we met zijn allen produceren als een last voor de aarde. Met eindeloze gevolgen. Daar willen we wat aan doen.

Maatschappelijke druk

Ik heb een goede opleiding genoten en heb carrière gemaakt in de ICT. Ik verdiende daar leuk, en vond het ook fijn om te laten zien dat ik geld had om uit te geven. Ik denk dat het voor veel mensen zo werkt. Iedereen heeft de drang om zichzelf te manifesteren. Ik zie het als een maatschappelijke druk om te laten zien dat je het goed voor elkaar hebt. Een huis, een auto en mooie spullen. Ik ging me op een goed moment afvragen; wat zou ik terug kunnen doen? En hoe wil ik de aarde eigenlijk achterlaten voor toekomstige generaties? Mijn vrouw heeft me altijd aangemoedigd daarin mijn gang te gaan. Zo is het idee voor De Ecokring geboren.

Aan mijn oren

We hebben een fantastisch team van vrijwilligers om ons heen. Allemaal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt omdat ze wat ouder zijn, of een beperking hebben. Ze zetten zich helemaal in het voor het bedrijf. Ze zien elkáár echt, ze steunen elkaar, en ons. Zo hadden we laatst een vrijwilliger die om persoonlijke redenen twee of drie weken helemaal uitgeschakeld was. Als ze dan weer terugkomt dan krijgt ze van iedereen een warm welkom. Dat vind ik mooi.

Het werken met deze mensen geeft me energie, maar dat kost het me ook. Onze mensen moeten echt op een andere manier worden aangestuurd. Je merkt dat ze snel onrustig en onzeker zijn. Ik breng graag snelheid aan in mijn dag en soms word ik echt aan mijn oor teruggetrokken. Ik moet dan terugschakelen en eerst een issue oplossen of iets nogmaals uitleggen. Om daarna weer op te stomen.

Ideaal

Wij zijn een commerciële onderneming, maar de winst die we maken vloeit terug in het bedrijf. We gebruiken het om goede doelen mee te steunen, zoals de kledingbank in Houten, een adoptiekind in Uganda, of de Parkinsonvereniging. Soms komen onze klanten ook met mooie ideeën. Daar staan we altijd voor open. Ik krijg dus niet alleen uitbetaald in geld maar ook in plezier en voldoening. De voldoening die ik haal uit de contacten en de bijdrage die we kunnen leveren aan een duurzamere aarde.

Meer weten over De ecokring? Kijk eens op de site of bezoek één van de vestigingen.

Share Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *