Saskia

saskia

Saskia Derks is een cultureel antropoloog met een soepele pen. Vanuit een observerende en onderzoekende achtergrond, en ook als projectleider en groepsleerkracht is ze gewend heel goed te kijken en luisteren. Op zoek naar wat mensen drijft en wat ze nodig hebben. Ze houdt ervan het bijzondere in het alledaagse te zien. En het alledaagse in het bijzondere. Dat geeft het leven ‘sjeu’.

In haar jeugd woonde ze op het platteland in Beers, een klein Brabants dorpje, net onder Nijmegen. Als kind hield ze al van verhalen luisteren. Ze zat dan ook graag op woensdagmiddagen bij oude mensen in de buurt te luisteren naar verhalen over de tweede wereldoorlog, de tijd dat de Beerse overlaat nog regelmatig zorgde voor overstroomde akkers, het veranderende boerenleven en dierbaren die gestorven waren of geëmigreerd naar Canada.

Na het VWO ging ze sociale wetenschappen studeren in Utrecht. En hoewel het buitenland als reis- en avontuur-optie haar tot op de dag van vandaag erg trekt, besloot ze zich te verdiepen in de Nederlandse cultuur. Ze kwam erachter dat je niet ver hoeft te reizen voor mooie verhalen en interessante fenomenen. Ze had onderzoeks- en interview-bijbanen waarbij onderwerpen als vrije-tijdsbesteding en de gehandicaptenzorg in kaart werden gebracht. Ze interviewde voor haar leeronderzoek Molukse ouderen, en studeerde uiteindelijk af op de levenslopen van eerste generatie Turkse arbeidsmigranten, die werden vergeleken met Nederlanders in Nieuw Zeeland en Italianen in de VS in dezelfde positie.

Na een aantal jaren projectenwerk bij CNV Jongeren (eerst als projectmedewerker, later als projectleider) maakte ze de overstap naar het basisonderwijs. Dit vanuit de gedachte dat ze meer uitvoerend en creatief wilde zijn in haar werk. Na de geboorte van haar eerste kind ging ze op zoek naar de verhalen in haar eigen (grote!) familie. Ze raakte er meer en meer van overtuigd dat verhalen veel belangrijker zijn dan we met zijn allen denken. Verhalen maken zowel de verteller als de luisteraar/ lezer zo ontzettend rijk. Omdat ze perspectief aanbrengen, verbinden en diepte geven aan contact.

Inmiddels werkt ze onder de naam Van Vroeger Voor Later als freelance schrijver van levensverhalen en portretten. Daarnaast is ze initiatiefneemster van een aantal mooie verhalenprojecten.

Interview met Saskia over ondernemen op De Utrechtse Internet Courant (DUIC)

Lees meer over Saskia’s idealen en drijfveren in het interview voor de blog Uitgewerkt

Een multidisciplinaire denker, interview met Saskia ter gelegenheid van 50 jaar Faculteit Sociale Wetenschappen van de Universiteit Utrecht

 

 

 

 

Share Button

6 gedachten over “Saskia

 1. Jan Aarts

  Leuk om te lezen en vooral veel succes toegewenst. Ik vind levensverhalen altijd ineressant > hoe iemand zijn leven heeft ingevuld > hoe het zo gelopen is.

  Reageren
 2. Sela

  ….én het is zo ver! Ik weet zeker dat je veel mensen blij gaat maken met deze stap, sprong, je bedrijf……
  Genietse!

  Reageren
 3. Baukje Hoevink

  Hoi Saskia,

  Wat bijzonder!!!! Ja, dat je een grote familie hebt, weet ik, ik ben collega geweest van twee ervan. Succes!

  Reageren
 4. Kimberley

  Heel gaaf, Saskia!!!
  Goede website:-) Heel veel geluk en plezier,
  maar dat gaat vast en zeker lukken!
  Ik hoop tot snel.

  Liefs,
  Kimberley

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *