Verder lezen

Hieronder wat boeken en sites die mij inspireren. Heb je titels om hier te delen? Ik ontvang ze graag via de mail.

Bekende en minder bekende levens- en familieverhalen in de literatuur:

* Alaa al Aswani; het yacoubian. Portret van een gebouw in Caïro en de mensen die er wonen. Was bestseller in de Arabische wereld, ik kwam er niet zo in. Misschien weer eens proberen in rustiger tijden.

* Isabel Allende; Zorro. Ik heb van niemand zoveel over de (latijns) Amerikaanse geschiedenis geleerd. Dit boek is een verhaal over de beroemde good-guy in zijn strijd tegen de bad guys.

* Khadija Arib; Couscous op zondag. Een familiegeschiedenis. Khadija komt op 15 jarige leeftijd uit Marokko naar Nederland. Ze zou later bekend worden als tweede kamerlid voor de PvdA.

* Sarah Blake; de laatste brief. Een jonge journaliste uit de VS doet verslag van de tweede wereldoorlog vanuit een door bombardementen geteisterd Londen. Ze heeft lak aan iedereens ‘agenda’ maar wil alleen maar de verhalen vertellen van de mensen die ze voor haar ogen getroffen ziet.

* John Boyne; het winterpaleis. Een oude man en zijn vrouw besluiten nog één keer terug te gaan naar Rusland, het land dat ze in hun jeugd ontvluchtten. Terwijl je hun levensverhaal leest, krijg je en passant een heel groot stuk 20e eeuwse geschiedenis mee. Bovendien is het een prachtig liefdesverhaal.

* Jan Brokken; mijn kleine waanzin. Mooi verhaal over de jeugd en het volwassen worden van de schrijver.

* Jan Brokken; de Vergelding. Waarin Brokken een traumatiserende gebeurtenis uit de tweede wereldoorlog in zijn geboortedorp Rhoon analyseert en probeert na te gaan wat er nou precies gebeurt is.

* Jan Brokken; Baltische zielen. Brokken beschrijft een reis, de levensverhalen van mensen en tegelijk de geschiedenis van de Baltische staten/ Rusland/ Europa; het hangt uiteraard allemaal samen!

* Pauline Broekema; het Boschhuis. Weer iemand die op supermooie manier een interessante familiegeschiedenis heeft geschreven (van haar eigen familie). Met een vleugje tabaksplantage in Indonesië, een stukje vrijdenkerscultuur van Kees Boeke en wat oorlog kapot kan maken.

* Leslie T. Chang; Fabrieksmeisjes. Indringend portret van twee jonge vrouwen in het moderne China.

* Sietske Dijkstra en Lia van Doorn; van het erf af. Ik kocht dit boek en raakte geïnspireerd tot wat uiteindelijk Van Vroeger Voor Later werd. Verhalen van boerendochters die naar de stad trokken en hun honger naar het landleven.

* Elle Eggels; het huis van de zeven zusters. Een van mijn favorieten. Tantes van Eggels die na de dood van hun ouders samen overblijven en de bakkerij blijven runnen.

* Marianne Frederiksson; Anna, Hanna en Johanna. Drie generaties vrouwen in Zweden, prachtig omschreven. Een klassieker.

* Elizabeth Gilbert; Het hart van alle dingen. Normaal ga ik naar de bieb,  maar deze wilde ik zo graag lezen dat ik hem heb gekocht. En alweer doorgegeven. Je hoeft niet van biologie te houden om van dit boek te houden. Het is zoveel meer dan alleen het levensverhaal van Alma Whittaker, die met het bestuderen van planten een hele (evolutie-achtige) theorie ontwikkelt.

* Johan Geuzendam; Vijf van verre. In bruikleen van een bewonderaar van deze oud onderwijzer/ opa/ Tukker die in vijf brieven aan zijn kleinkinderen de familie-overlevering optekent. Het leven van zijn opa, vader, zijn grote liefde, zichzelf en.. (hier ben ik nu aan het lezen! dus dat komt later). Mooie stukjes wereldgeschiedenis erin. Ik vind de voorkant heel erg mooi!

* Martin Hendriksma; familievlees. Over drie generaties worstenmakers in Drenthe. Terwijl ik dit schrijf ben ik pas bij hoofdstuk 3, en erg aan het genieten van de schrijfstijl van Hendriksma.

* Marijke Hilhorst; de vader, de moeder, en de tijd. Supermooi boek waarin Marijke Hilhorst vertelt over haar ouders, haar jeugd, hun ouderdom en de (familie)perikelen die dat met zich mee kan brengen.

* Suzanna Janssen; het pauperparadijs. Welbekend. Suzanna Jansen gaat op onderzoek uit naar de afkomst van haar ouders. Beschrijft uitgebreid de heropvoedingskolonie in Veen (nog steeds te bezoeken, de moeite waard, ook gevangenismuseum).

* Arthur Japin; een schitterend gebrek. Erg mooie historische roman waarin je een inkijkje krijgt in het leven en de grote liefde van Casanova.

* Arthur Japin; de overgave. In dit supermooie en wijze boek wordt het leven van Granny Parker beschreven. Een grootmoeder met een bewogen en dramatische geschiedenis.

* Geert Kimpen; de kabbalist. Spannend, inspirerend, levenswijs boek vol prachtige zinnen. Levensverhaal van Chaim Vital, op zoek naar de geheimen van het leven.

* Judith Koelemeier; het zwijgen van Maria Zachea. Het leven van een (zwijgende) moeder aan de hand van de verhalen van haar twaalf kinderen.

* Charles Lewinsky; het lot van de familie Meijer. Ik wou dat ik kon schrijven als Lewinsky! In dit boek het wel en wee van vijf generaties Meijers, een joodse familie in Zwitserland.

* Geert Mak; de eeuw van mijn vader. De geschiedenis van de 20e eeuw beschreven door Geert Mak met zijn eigen familie als ‘decor’.

* Geert Mak; ooggetuigen van de vaderlandse geschiedenis. Belangrijke gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis gereconstrueerd aan de hand van documenten en verslagen.

* Alexander Münninghof; de stamhouder. De opa van Alexander, een rijke zakenman in de Baltische staten van voor de tweede wereldoorlog, moet met het invallen van Sovjettroepen alles achterlaten en vluchten naar geboorteland Nederland. Alexanders vader heeft niks met Nederland, hij vecht bij de SS tegen deze invasie op zijn geboortegrond. Spannend en mooi boek geschreven vanuit perspectief van een familie die véél van de 20e eeuw van dichtbij mee kreeg.

* Alice Munro; levens van meisjes en vrouwen. Een bundeling verhalen over het meisje Del dat in de jaren ’40 in Canada opgroeit. Munro kreeg er een nobelprijs voor. Ik ga het vanavond met spijt in mijn hart uitlezen.

* Minka Nijhuis; het huis van Khala. Journaliste woont en werkt in Irak volgt een familie in Baghdad. Dagelijks leven wordt prachtig beschreven. Verrijkend om te lezen!

* Barack Obama; dromen van mijn vader. De Amerikaanse president vertelt zijn levensverhaal waarin hij zoekt naar ‘waar hij vandaan komt’. Deels uit Kansas, deels uit Hawaii en deels uit Kenya, het land van zijn jong gestorven vader.

* Steffie van den Oord; eeuwelingen. Interessant! Deze mensen zijn allemaal 100 geworden en vertellen van den Oord hun levensverhaal.

* Amos Oz; onder vrienden. prachtige, met elkaar verweven portretten van de bewoners van een kibboets. De sfeer klopt mooi met de ervaringen die ik zelf als achttienjarige in een zomer werken op de kibboets opdeed.

* Chaim Potok. Ik ben een hele poos verslaafd geweest aan de boeken van deze schrijver. Hij beschrijft mensen uit de Joodse gemeenschap. Hoe ze opgroeien. Verschillende manieren van denken en religie beleven. Hoe ze tegen de wereld aankijken.

* Rena Potok; zwaluwtuin. Drie generaties en een heleboel grote en kleine geschiedenissen verweven in een heerlijk leesbare roman met een fijn dotje psychologie. Ik ben er nog in bezig, altijd een heerlijk vooruitzicht op het nachtkastje.

* James Salter; lichtjaren. Wauw! Het kleine van het leven wordt groots, personages lijken elk moment van het papier te kunnen stappen, zodat je ze zometeen tegenkomt op straat. En de sfeer, door Salter opgeroepen, blijft steken onder je vel.

* Jacco Sandstra; een zusje in de oorlog. Wauw. Aan de hand van briefwisselingen tussen verschillende familieleden/ verzetsmensen vertelt Sandstra het verhaal van zijn vader, die in de oorlog een ‘zusje’ erbij kreeg; een Joods meisje. Een heel bijzonder document!

Inge Scholl; De witte Roos. Inge Scholl vereeuwigde het verhaal en de moraal van Hans en Sophie, twee studenten in het verzet in Duitsland, haar broer en zus. Zodat we niet vergeten wie ze waren en wat ze hebben betekend. Verfilmd in 2005.

* Asne Seierstad. Van haar heb ik de boeken ‘boekhandelaar in Kabul’, ‘met de rug naar de wereld, portretten uit Servië’, en ‘de engel van Grozny’ gelezen en ik zag haar, nee, ik zag mezelf rondlopen in deze oorlogsgebieden waar natuurlijk vooral ‘gewone’ mensen wonen in de bizarre omstandigheden van oorlog.

* Vikram Seth; twee levens. Gisteren aangevraagd in de bieb. Zie erg uit naar het lezen van dit boek over de Indiase oom en Duitse tante van Seth, die samen veel van de Europese geschiedenis van de 20e eeuw meemaakten. Vol verwachting klopt mijn hart!

* Hans Siemes; boeren van toen, verhalen van vroeger. Er staat een klein stukje over mijn familie in met op de voorkant een foto van mijn oom en tante die aan het melken zijn.

* Hylke Speerstra; het wrede paradijs. Verhalen van Friezen die emigreerden naar verre oorden.

* Laura Starink; Duitse wortels. Dit is em geworden; het boek dat ik ter gelegenheid van de boekenweek heb gekocht. Starink gaat op zoek naar het verhaal van haar moeder, een Duitse, geboren aan de Poolse grens, voor wie (zoals ook voor veel anderen) de tweede wereldoorlog pas echt begon toen die was afgelopen.

* Silvia Tennenbaum; de Wertheims. Twee oorlogen, één familiegeschiedenis. Leest erg fijn!

* Charles den Tex; Ik ben koopman. Kroniek van de familie Fentener van Vlissingen. In dit boek 400 jaar familiegeschiedenis van de familie achter het grootste familiebedrijf van Nederland.

* Charles den Tex en Anneloes Timmerije; het vergeten verhaal van een onwankelbare liefde in oorlogstijd. Schrijversechtpaar duikt in een waargebeurd verhaal uit Nederlands Indië. Wie het interview heeft gezien bij De Wereld Draait Door weet meteen welk boek ik bedoel. Ik ga het lezen in de kerstvakantie, zie er nu al naar uit!

* Pascal Verbeken en Herman Selleslags; Tranzyt Antwerpia. De reis van (veelal Joodse) landverhuizers vanuit Oost Europa naar de haven van Antwerpen vanwaar de schepen van de Red Star Line vertrekken naar de VS. Wat een manier om geschiedenis te leren, ik ben fan van deze journalisten!

* Delphine Vigan; niets weerstaat de nacht. Prachtig boek van schrijfster over haar moeder (en de rest van de familie). Zie ook mijn blog van 26 november 2013.

* Edmund de Waal; de haas met de amberkleurige ogen. Schrijver erft een hoeveelheid kleine Japanse beeldjes (netsukes) en gaat op zoek naar het verhaal achter de collectie, die al heel lang in de familie verblijft.

* Bronnie Ware; als ik het leven over mocht doen. Supermooi idee. Bronnie werkte als verzorgende bij stervende mensen, raakte in gesprek, en schreef de vijf dingen op die mensen in hun leven anders zouden doen als ze nog een kans kregen. Inspirerend.

* Annejet van der Zijl; Anna (over het leven van Annie MG Schmidt). Verrassend (althans, voor mij) levensverhaal van Schmidt, geeft mooi beeld van de tijd ook.

* Annejet van der Zijl; Bernhard. Een verborgen geschiedenis. Over prins Bernhard. Gebaseerd op bronnenonderzoek.

* Annejet van der Zijl; Sonny Boy. Prachtig boek met daarin het waargebeurde verhaal van de Hollandse moeder-van-vier Rika die verliefd wordt op de Surinaamse jongeman Waldemar. Must-read want gaat over je eigen pad volgen en daardoor misschien wel tegen wil en dank dapper zijn. Voor mij is ze een held.

* Sofie Zijlstra; Margot. Over de zus van Anne Frank, wiens wereld na hun vlucht naar Nederland snel kleiner wordt. De afloop weten we allemaal.

Artikelen over levensverhalen:

flow het boek van mijn vader

NRC weekend

VK magazine

Volzin: José Vorstenbosch over levensboeken

Boeken over schrijven/ biografie en boeken om uit te studeren:

* Ernst Bohlmeijer; de betekenis van levensverhalen

* Ernst Bohlmeijer; Op verhaal komen. Je autobiografie als bron van wijsheid.

* Christien Brinkgreve; Vertel. Over de kracht van verhalen en het narratief van deze tijd

* Julia Cameron; Je leven schrijven. Een meditatieve weg naar zelfkennis

* Joseph Campbell; de held met de duizend gezichten. Hoe verhalen van alle tijden ons iets leren over het leven.

* Tanny Dobbelaar; Familieverhalen

* Rob van Drie en Kees Noorda; Verre Verwanten, familiegeschiedenis dichtbij

* Marijke Hilhorst; Hoe schrijf je een familiegeschiedenis

* Sigrid van Iersel; Toverballen voor het brein. Elf magische verhaalkrachten voor tekstschrijvers en journalisten

* Yvonne Kroonenberg; de familieblues

 * Janny van der Molen; een portret schrijf je zo

* Paul Verhaegen; Identiteit. Voor als je wil weten hoe onze huidige cultuur en identiteit in elkaar steken en hoe dat zo gekomen is.

* Opa/ Oma, vertel ‘s! Omdat je bijzonder bent

 Interessante sites om te bekijken:

* www.wiewaswie.nl; zoeken in historische documenten als geboorteaktes. Je kan online aan je stamboom bouwen hier!

www.watwaswaar.nl; historische gegevens, luchtfoto’s en oude kaarten

* www.meertens.knaw.nl; zoek bijvoorbeeld op waar een achternaam vandaan komt, en waar hij veel voorkomt.

* www.socialhistory.org; internationaal instituut waar heel veel te vinden is over de geschiedenis van werk/ arbeid

* reelle.nl; het communicatiebureau met als motto: kracht van kwetsbaarheid. Krachtenbundels met persoonlijke verhalen.

* verhaallijnen.nl; waarop je kan lezen op welke manieren verhalen van belang zijn en wat je ervan kan leren.

* lidwienvanbommel.nl; omdat ze zulke mooie dingen maakt!

* bhic.nl/het-geheugen-van-brabant

* www.dewerkhoven.nl; Annette Werkhoven inspireert!

* www.oudehelden.nl; een leuke concollega

* www.levensverhalenlab.nl; voor al je verhalen en ook je brieven naar de toekomst

 

Voorbeeldvragenlijsten en -onderwerpen:

* volgt…  

 

Share Button

2 gedachten over “Verder lezen

 1. Hanneke

  Wat leuk om eindelijk in het echt te mogen zien waar je al even mee bezig bent! Mooie website en uiteraard mooie verhalen! Als je nog een combi wil maken met oude huizen in Beers weet ik een samenwerkingspartner;-)
  Ik zal je site in de gaten houden voor nieuwe verhalen, over vroeger of nu.. 4now suc6!!
  Xhan

  Reageren
 2. Lidwien

  Inspirerend Saskia! En ik heb zomaar het gevoel dat er nog veel meer in ’t vat zit. Omdat er nog zoveel mooie, ontroerende, verbazingwekkende, bijzondere verhalen zijn die verteld moeten worden. Zowel voor grote als kleine mensen. En wat is het fijn om mensen in je nabijheid te hebben die die kleine sprongetjes van geluk begrijpen wanneer er zo’n verhaal voorbijkomt. Bij wie het hart dan zelf ook een slag overslaat.
  Dank je!
  Opdat er vele maandag-brainstorm-sessies zullen volgen!
  XLidwien

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *